Een plek van rust in Oude-Tonge

de oude begraafplaats aan de Emmastraat


Begraafplaats Emmastraat Oude-Tonge, 200 jaar geschiedenis

Midden in Oude-Tonge ligt een plek van rust en groen: het is de oude gemeentelijke begraafplaats waar de stilte enkel verbroken wordt door het gefluit van vogels. Nieuwe bijzettingen vinden niet meer plaats op dit kerkhof, in die zin is het een gesloten terrein. Maar het hek is niet gesloten! Iedereen kan  rondlopen over het pad of tussen de bewaard gebleven grafmonumenten. U kunt zich verwonderen over de stijl van de stenen, zich afvragen wie die Oude-Tongenaren waren wier namen op de stenen staan. Zij én niet te vergeten degenen die hier zonder grafsteen begraven zijn, hebben de geschiedenis van Oude-Tonge helpen schrijven.

Op deze site vindt u informatie over het ontstaan van de begraafplaats, het gebruik en onderhoud ervan in de loop der tijd en wetenswaardigheden over een aantal mannen en vrouwen die hier hun laatste rustplaats vonden.

Nieuw:

Ook voor Monumentendag gelden de nieuwe regels ivm Corona. Wij doen toch mee, dat kan ook wel in de openlucht. Meldt u aan voor een rondleiding op zaterdag 12 september (klik op de poster voor details)

 
Kijk voor de aantekeningen van timmerman De Looze op deze pagina

Tweede zaterdag van september: Monumentendag

Ook dit jaar hebben we extra aandacht gevraagd voor de begraafplaats door middel van de gemeentelijke monumentenkrant en Facebook.

Er is een rondleiding geweest, waar 16 mensen op af kwamen. We konden veel vertellen over het ontstaan van de begraafplaats en grafstenen van mensen die iets opmerkelijks in het dorp gedaan of beleefd hebben 


We vinden met enige regelmaat nieuwe documentatie en foto's. Kijk in de rubriek NIEUWS!

Bij de werkzaamheden stuitte men op een grafsteen die daar wie weet al hoe lang ondersteboven, plat, gelegen heeft. Het betreft het grafmonument voor Willemtje Los-Koert, overleden in 1931. Nog een nieuwe vondst, zij het van heel ander kaliber: een foto van de gemeentelijke lijkkoets, zoals die tot 1953 gebruikt werd.
Landelijke aandacht voor de Emmastraat in de decemberaflevering van het tijdschrift voor funeraire cultuur Terebinth. Zie hier het verhaal, geschreven door mevr. K. Korevaart.


In de rubriek Stenen met een verhaal worden regelmatig aanvullingen geplaatst. Nieuw zijn de verhalen over Jacobus de Berg en Cor Hage.