Een plek van rust in Oude-Tonge

de oude begraafplaats aan de Emmastraat

Jacobus de Berg (1870-1945)

Jacobus de Berg wordt op de begraafplaats niet herdacht met een steen, maar zijn graf (halverwege aan de kant van de Emmastraat) is wel speciaal. Jacobus, oftewel Ko, de Berg overleed in Krimpen aan de IJssel op 16 januari 1945, ver van zijn geboorteplaats Oude-Tonge. Ook hij had in het voorjaar van 1944 op  last van de bezetter het eiland moeten verlaten en was, met het gezin van zijn zus, in Krimpen terecht gekomen. De Berg had in zijn testament vastgelegd dat hij in Oude-Tonge begraven moest worden. Dat gebeurde dan ook: op 15 september, toen Flakkee weer bevrijd en droog was, werd hij herbegraven aan de Emmastraat. Hiertoe moest zijn kist geplaatst worden in een loden kist, waardoor zijn laatste tocht een moeizame en dure tocht werd.

Ko de Berg stond in het dorp bekend als een voorvechter van de (land)arbeidersbelangen. Hij deed dat meest als eenling, hij was niet aangesloten bij een politieke partij. Zelf begonnen als landarbeider wist hij toch te sparen en door handig lenen en uitlenen (aan arbeiders) een wat vaster bestaan op te bouwen. Daarbij werd hij niet gehinderd door vrouw en kinderen, Jacob bleef vrijgezel. In de lokale kranten zijn talloze ingezonden stukken van hem te vinden, waarbij hij misstanden hekelde en en kritiek leverde op andere schrijvers van ingezonden stukken.


Cor Hage (steen 38)

Cor Hage was de jongste zoon van het gezin Hage-Wesdorp. Hij was een liefhebber van voetballen. Op de dag van zijn overlijden had hij nog gespeeld in Hellevoetsluis. De oversteek terug naar Flakkee werd hem fataal. Bij het om een voertuig heen lopen en klauteren (die vlak tegen de reling stond) op het volle dek verloor Cor zijn evenwicht en viel in het koude Haringvliet. Pas een half jaar later werd hij gevonden aan het strand van Rockanje. Hij had zijn portemonnee nog op zak en kon zo geïdentificeerd worden.